BN-ers hebben een nieuwe niche gevonden om zich te manifesteren. Sinds kort werpen sommigen zich op de markt voor huwelijkssluitingen. De Telegraaf maakte er uitgebreid melding van en RTL Boulevard wijdde er een item aan. Compleet met enkele interviews met ‘trouwlustige’ BN-ers en een studiopanel dat vooral mee grapte. Er is een heus ‘uitzendbureau’ opgericht waar aangesloten BN-ers ‘geboekt’ kunnen worden. De aanstaande echtelieden kunnen zich zo op de spreekwoordelijk mooiste dag van hun leven korte tijd verheugen in de persoonlijke aandacht van een Bekende Nederlander.
‘Nee, nee, vrijwilligerswerk is het natuurlijk niet,’ wist een BN-er te vertellen in het item van RTL-Boulevard: ‘Ook bij ons moet de schoorsteen roken’. En de voorbereiding van het optreden kost natuurlijk ook tijd. Dat leidt dan tot prijzen vanaf ‘slechts’ 2500 Euro bij minder Bekende Nederlanders en dat bedrag loopt al snel op bij Bekendere Nederlanders. Maar dan hèb je ook wat, zo heet het.
De eenvoudige reactie
Moeten wij dit nu willen? De eenvoudige reactie luidt waarschijnlijk dat elk bruidspaar het vooral zelf moet weten. Wanneer het ervoor over heeft om diep in de buidel te tasten voor het ‘sfeertje’ dat de BN-er weet te scheppen op de trouwplechtigheid, dan is daar toch niets mis mee. Dus wat let de BN-er en het bruidspaar om elkaar via het uitzendbureau te vinden?
Toch ligt dat anders. Een huwelijksvoltrekking door een (Buitengewoon) Ambtenaar van de Burgerlijke Stand is een officieel moment. Het is een formele handeling met aanzienlijke gevolgen, ook in de sfeer van het recht. Dat wordt gemarkeerd door de voltrekking door een vertegenwoordiger van het publiek gezag. Het is niet voor niets dat het huwelijk geregeld is in het Burgerlijk Wetboek en dat de hoofdregel is dat het op het gemeentehuis wordt voltrokken. Al hebben vele gemeenten op dit laatste punt al water bij de wijn gedaan.
Geen commerciële vertoning
Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand worden goed voorbereid op hun taak. Zij ontvangen er slechts een bescheiden tegemoetkoming voor. Verder bestaat de mogelijkheid dat een dierbare of bijzondere persoon voor het bruidspaar eenmalig de bevoegdheid krijgt om hun huwelijk te voltrekken. Het idee daar achter is niet om er een commerciële vertoning van te maken. Bij de huwelijkssluiting moet dan ook niet de voltrekker ervan centraal staan, maar het bruidspaar.
En voor degenen die op een huwelijksdag de belevenis van de aanwezigheid van een BN-er willen? De formele huwelijkssluiting is slechts een onderdeel van een bruiloftsdag. Er is daarnaast ruimschoots tijd voor alle feestelijkheden. Dus ook om BN-ers in te huren voor welk bedrag zij daar ook maar voor vragen.
Het zou gemeenten sieren wanneer zij het bijzondere karakter van de formele huwelijkssluiting zouden bewaken. Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke stand die zich commercieel daarvoor laten betalen, zouden zij niet moeten willen benoemen. De huwelijkssluiting moet niet verworden tot een verdienmodel voor BN-ers.
Dit artikel werd eerder geplaatst als ‘Show-huwelijk moet in de ban’, in Binnenlands Bestuur, week 41, 11 oktober 2019 (jrg. 40), p.45.