Projecten

Project Tocqueville, Religie en Democratie

Over het Project Tocqueville, Religie en Democratie (van de gelijknamige website ‘over dit project’):

“In het Nederlandse publieke debat spelen maatschappelijke kwesties die van 1024px-alexis_de_tocquevillecruciale betekenis zijn voor het functioneren van onze democratie. Welke betekenis heeft vrijheid vandaag de dag, hoe moeten wij over modern burgerschap nadenken? Welke rol spelen persoonlijk welzijn, geluk en eigenbelang in een democratische samenleving? Blijkens rapporten van onder ander het Sociaal en Cultureel Planbureau maken Nederlanders zich structureel zorgen over kwesties als waarden en normen in de samenleving. Maar hoe kunnen wij met deze kwestie ‘verder’ komen?

Het project ‘Tocqueville, Religie en Democratie’ wil op een moderne en toekomstgerichte manier bijdragen aan discussies over deze en andere kernthema’s en daarbij vooral kijken naar mogelijke oplossingsrichtingen. Het gedachtegoed van de Franse denker Tocqueville (1805 – 1859) wordt daarbij als vehikel gebruikt. De weergaloze analyse van de democratie in Amerika die Tocqueville tijdens zijn reis in dit land maakte, biedt daarvoor alle aanknopingspunten: zowel voor het stellen van de kernvragen als hierboven genoemd als voor het ontwikkelen van perspectieven daarop. Van bijzonder belang daarbij is dat Tocqueville de democratie steeds bezit in relatie tot de religie en de cultuur van de samenleving.”

De website bevat teksten over Tocqueville, zijn gedachtegoed, zijn opvattingen over de rol van religie in een democratische samenleving en over zijn reis naar Amerika.

De website bevat ook een blog.

Delen:

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>